12 juni 2015

6 böcker med anknytning till Uppsala

Eftersom jag bor i Uppsala tyckte jag att det kunde vara roligt att kolla upp några böcker som utspelar sig i Uppsala eller har någon anknytning till staden.
Nathalie Svensson, överläkare och landets främsta expert på psykopater, trivs äntligen med livet. Som nyseparerad från trista Håkan har hon skaffat sig en etta i Stockholm, där hon tillbringar tiden då hon inte har barnen hemma i Uppsala.

En natt på väg hem från Café Opera får hon ett sms från Rickard Ekengård, den berömde skådespelaren som hon följde med hem några helger tidigare. Han vill träffa henne vid Karlaplan, och efter stunds tvekan tackar hon ja. Men det blir inget möte, för när Nathalie kommer fram ser hon Rickard Ekengård bli skjuten och slängd i fontänen. Överfallet är otäckt likt, närmast identiskt, med mordet på hennes stora kärlek tio år tidigare – ett fall som aldrig fick sin förklaring.
Är Nathalie utsatt för ett ödets grymma nyck, eller finns det en koppling mellan morden? Och har de obehagliga sms hon börjat få från dolt nummer något med det att göra?
Snart är Nathalie indragen i en ondskefull historia som blir mörkare ju närmare sanningen hon kommer.

Uppsala, två osannolika ungdomar som möts någonstans mellan smärta och glädje. Sia & Kristoffer handlar om att finna sig själv genom andras ögon mitt i det kaosartade tonåringslivet. Att våga ta steget ut i det okända och hoppas att vingarna bär.

I Den upplysta stigen hittas en ung man mördad, gömd under en gran. Varför kom han till den lilla uppländska byn Ramnäs? Kriminalinspektör Ann Lindell leder utredningen om mordet som skakar om en hel by. Lant-arbetarfamiljen Risberg och den inflyttade insektsforskaren Erik Rosander finns i centrum. Deckaren gör en djupdykning i den uppländska myllan, bland människor och stämningar, med ut-blickar mot både Paris och Peru. Den upplysta stigen är en roman om vår tid, den lilla byn och världen utanför.

Mörkret faller över Europa år 1934. Nazisterna har tagit makten i Tyskland och många är på flykt. Hemma i Sverige fattas beslut om sterilisering av »sinnesslöa«. I Uppsala hittas en högt uppsatt akademiker bestialiskt mördad i Anatomiska institutionens källare.

Den egensinniga kriminalkommissarien Carl Hell blir utsedd att utreda mordet, och till sin hjälp har han polissyster Maria Gustavsson. De två kastas in i samhällets finrum där tvivelaktiga åsikter och inhuman forskning är en del av vardagen. Snart sker ytterligare ett mord och jakten på mördaren blir alltmer desperat.

Lisa Stina är Linnés äldsta dotter. Daniel Solander är botanikprofessorns favoritelev och informator åt hans son. Men när Lisa Stina är sexton får den tio år äldre Daniel packa ihop sina saker och blir skickad från Upp­sala till London för att sprida Linnés sexual­system över världen.

Men är det bara därför han reser?

Är det kanske också på grund av en varm blick, röda kinder och bultande hjärtan?

De sågs aldrig igen och skrev inte till varandra direkt en enda gång. Ändå finns det mycket som tyder på att de längtade efter varandra ända tills de dog med bara några veckors mellanrum 1782.

Lisa Stina blev, förutom under några få år i ett olyckligt äktenskap, kvar hos sina föräldrar på Uppsalaslätten. Som kvinna fick hon inte studera men var botaniskt kunnig och skrev en vetenskaplig artikel. Daniel blev ledande botaniker i England, följde med på Cooks världsomsegling 1768-1771, då han utforskade det då okända Söderhavet, Nya Zeeland och Australien. Han kom hem som en världskänd vetenskapsman, den kanske främste av Linnés lärjungar.

Utifrån deras parallella öden har Christina Wahldén skrivit en roman om längtan och en kärlek som aldrig fick blomma ut och om tidens konventioner om manligt och kvinnligt.

Hanna pluggar statsvetenskap i Uppsala. Där möter hon och knockas av den färgstarka Imagine, som är allt hon själv kanske önskar att hon vore - tvärsäker, glasklar, strålande. Men den gränslösa Imagine är svår att leva med, och frågan är om det går att strunta i lagar och normer i en värld som är full av just sådana. Ena dagen tycks världen ligga där för ens fötter och bara vänta på att bli erövrad, nästa grusas allt av att man inte ens har pengar till mjölken. Hannas mamma är 68-aktivisten som blivit radhusmorsa. Kanske är det i själva verket hon som står för den största handlingskraften, som startar en feministisk studiecirkel med sina väninnor och engagerar sig fackligt för bättre arbetsvillkor?

Hanna och Imagine ger kropp, ansikte och röst åt 80- och 90-talisterna - en generation mer globalt och politiskt medveten än någon tidigare, för vilken det bara är de verkligt stora politiska sammanhangen som känns värda att bry sig om. En träffsäker nutidshistoria om två revolutionstörstande tjugoåringar som tar livet och omgivningen med storm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar