26 augusti 2014

Tisdagstips: spänningsromaner

Idag tippsar jag om spänningsromaner.



Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.
På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy?



Det är varje förälders värsta mardröm, att tappa bort sitt barn på en rörig flygplats. Och just det händer Stephanie Harker när hon ska passera säkerhetskontrollen på OHare Airport i Chicago. Metalldetektorn ger utslag precis när hon passerar och samtidigt ser hon hur hennes 5-åriga son Jimmy förs bort av uniformerad polis.
Då Stephanie till slut får möjlighet att berätta vad som hänt framkommer det att Jimmy inte är hennes riktiga son och att hennes vänskap med den kända tv-stjärnan Scarlett Higgins är av stor betydelse.
Med hjälp av FBI blir Stephanie tvungen att söka i det förflutna för att förstå motivet till kidnappningen. Har Jimmy kidnappats av sina egna släktingar? Är det Stephanies svartsjuka ex-man som är ute efter att lära henne en läxa? Eller är det en av Scarlett Higgins tidigare stalkare som kommit tillbaka för att skrämma dem?
Frågan är hur långt en förälder är beredd att gå för att försvara sitt barn.
En välskriven, fängslande thriller som håller läsaren i ett järngrepp till sista sidan. Flyktpunkten visar en McDermid på toppen av sin förmåga.


Det var faktiskt min mamma som tipsade mig om de här böckerna. Serien är fruktansvärd irriterande men helt omöjlig att sluta läsa. Den enda av böckerna som jag läst hittills jag inte klart av, för att jag blev för arg, är En nästan vanlig man.


Christopher Silfverbielke är stjärnmäklare i Stureplans finansvärld. Beundrad och avundad, men helt känslokall och hänsynslös under den charmiga ytan. Van att få vad han vill. Och vem han vill. Men miljonerna och framgångarna är inte nog. Han kräver mer, mycket mer. 
Hans Ecker är Christophers bäste och kanske ende vän. På väg att dras in i ett seriöst förhållande med Veronica, men inte beredd att släppa det ljuva livet med champagne, brudar och kokain.
Johannes Kruut är rikemanssonen som på nåder får vara med i gänget, ivrig att platsa och bra att ha till hands när krognotorna blir för höga.
När miljonkonton, champagne, sex och kokain inte längre är nog, går de tre männen ännu längre i sin jakt på spänning och njutning. Med Silfverbielke som manipulerande hjärna ger de sig in i en kriminalitet som trappas upp alltmer och resulterar i mord. Katt-och-råtta-leken mellan kommissarie Jacob Colt och trion blir kicken som Silfverbielke letat efter, beviset på hans överlägsenhet.
En nästan vanlig man är den första boken i serien om psykopaten Christopher Silfverbielke.

1 kommentar:

  1. Blev sugen på alla tre, de hamnar genast på min att-läsa-lista! Tack för tipsen! :)

    SvaraRadera