28 augusti 2014

Recension - En enkel till Paris av Elena Balzamo

Två teman flätas samman i denna berättelse, vars författare är född och uppväxt i Sovjetryssland.
     Det ena är rädslan. Den genomsyrar livet under tre generationer. Farmor blir stämplad som "folkets fiende" - fängelse och förvisning avlöser varandra. Far växer upp som son till "folkets fiende", men lyckas trots allt bli en framstående vetenskapsman. Även han lever med en djuprotad rädsla och kommer så småningom till insikt om regimens sanna karaktär. Författarens egen till synes lyckliga uppväxt i Moskva är långt ifrån bekymmersfri: det politiska systemets oerhörda tryck känns överallt, det alstrar rädslan - men även begäret att veta mer, att förstå ...
     Berättelsens andra tema är språket. Farmoderns tidiga kosmopolitiska erfarenhet, följd av regimens påtvungna enspråkighet, ger upphov till sondotterns alltmer växande språkintresse. Att läsa förbjudna böcker, komma i kontakt med andra människor och förstå vad som finns på andra sidan järnridån är lockande. Helt nya, oanade världar öppnar sig. Sakta följer författaren den stig som så småningom leder till studier av nordiska språk och litteratur. Det som började som flykt från den hopplösa verkligheten förvandlar sig till en livsuppgift.

Omdöme
Jag läser inte så mycket biografier och memoarer. Men den här var verkligen bra. Den var väldigt luftig vilket gjorde att den var lättläst och det gick väldigt snabbt att läsa den.
Språket i boken är lätt och det flyter på bra. Inga konstiga ord och jobbiga beskrivningar. 
Det är svårt att sätta sig in i hennes situation, inte för att hon har beskrivit det dåligt utan för att det är svårt att tänka sig att något sådant skulle kunna hända, det är så absurt.
Det är väldigt inspirerande när hon berättar om hur hon sökte sig till litteraturen och språket för att få känna en slags frihet, hon beskriver hur hon läser förbjudna böcker på originalspråk och hur hon flyr från rädslan.
Mycket läsvärd bok.


Originaltitel: Un aller simple pour Paris
Antal sidor: 121
Förlag: Lind & Co (Rec.ex)
Utgivnings år: 2014
Första meningen: I min släkt pratade man inte om det förflutna.
Betyg: 4

Köp den här: Adlibris, Bokus

1 kommentar:

  1. Hej där! Du anmälde dig till att vara med när jag skickar runt min Wreck This Journal. Jag har skickat ut ett mail till alla så kika in det och hör av dig med en adress bara så är vi ready to go ^^

    SvaraRadera