19 november 2016

Recension - Persepolis av Marjane Satrapi


 De fyra delarna av Marjane Satrapis uppmärksammade och kritikerrosade självbiografiska serieroman Persepolis som samlingsalbum.

Perspepolis är en unik och gripande skildring av Marjane Satrapis egen uppväxt i Iran efter den islamistiska revolutionen. Hennes berättelse innehåller både allvar och humor. Här skildras människor i all sin mänsklighet, men också i sin grymhet.

Vi får följa Marji genom barndomen i Iran, utanförskapet i exil i Europa, till de första trevande vuxenåren i hemlandet. Hennes väg går genom krig och diktatur, tonåren i exil till kampen för ett självständigt liv.


Omdöme
Jag har inte läst så många grafiska romaner och jag har lite svårare för att komma in i dem och verkligen ta in berättelsen. Men den här serieromanen berörde mig verkligen.

Den är lättläst och väldigt fängslande. Det är svårt att tänka sig att det faktiskt är en självbiografi. Det är svårt att tänka sig hur det skulle vara att vara med om något liknande.

Bilderna är svartvita och väldigt enkelt ritade med få detaljer, jag tycker att det ger mer fokus åt själva berättelsen, när det är färglada bilder med mycket detaljer kan det lätt bli så att bilderna tar över och fokuset hamnar mer på bilderna än på texten. Om det är menat att bilderna ska föra berättelsen frammåt så är det så klart inget fel med det, men just i den här boken kändes bilderna var menade att förstärka det som berättades i texten.

Marjane Satrapi blandar humor och allvar vilket gör att berättelsen inte blir lika tung att läsa.

Helt klart en läsvärd bok, även om man inte är jättemycket för grafiska romaner/serieromaner.

 Antal sidor: 349
Förlag: Ordfront förlag (rec.ex.)
Utgivningsår: 2015
Första meningen: När araberna är 642 invaderade Persien, räckte det med ett slag för att erövra landet och få bort sassaniderna från tronen.
Betyg: 4

Köp den här: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar