06 april 2014

Recension - Den sista fristaden av Tracy Chevalier

 År 1850 reser kväkaren Honor Bright till ett nytt liv i Amerika tillsammans med sin syster som ska gifta sig i Ohio. men de hinner knappt sätta foten på den nya kontinenten förrän systern dör i gula febern. Ensam och utsatt tvingas Honor tråckla sig fram på egen hand och får förlita sig på främmande människors goda vilja.
Ohio är väldigt annorlunda jämfört med det England hon kommer ifrån - inte ens lapptäckena ser likadana ut. Solen skiner obarmhärtigt, stormarna är våldsamma och skogen är fylld av djur som hon aldrig sett förut.
I skogen finns även slavar på flykt till friheten i norr. Honors samvete säger henne att hon bör gömma flyktingarna från de skoningslösa män som jagar dem. Förvisso är kväkarna motståndare till slaveriet men bryter man mot lagen har det sitt pris.

Omdöme
En riktigt bra bok. Den var svår att lägga ifrån sig då den aldrig blev långtråkig utan det hände något hela tiden.
Jag gillade språket och Honor var väldigt lätt att tycka om. Jag var lite kluven om vad jag skulle tycka om vissa karaktärer, om jag skulle gilla dem eller inte. 
Man hoppas genom hela boken att folk kan ändra sig, om de kan det eller inte visar sig först i slutet av boken.
En mycket läsvärd bok. 

Originaltitel: The last runaway
Antal sidor: 301
Förlag: Damm förlag
Utgivnings år: 2013
Första meningen: Det fanns ingen återvändo.
Betyg: 4

Köp den här: Adlibris, Bokus

1 kommentar:

  1. Fick hem den här på engelska förra veckan och ser fram emot att börja läsa den. Chevalier har alltid en förmåga att fånga mig i hennes böcker. Kul att du gillade den. :)

    SvaraRadera