18 januari 2015

En smakebit på söndag - Varg bland vargar


Dagens smakbit kommer från Hans Falladas Varg bland vargar sida 187.

"Hållningen var en smula tvungen, ty han gick och höll händerna skyddande över vapenrockens fickor. Pengarna i byxfickorna och i innerfickorna var det inte farligt med, däremot riskerade pengarna i ytterfickorna att bli våta. Inte en sekund glömde han, vad han än tänkte på, att han bar på sig denna summa: 760 000 000. Av vilka en fjärdedel, alltså tvåhundrafemtio dollar, i goda amerikanska sedlar, prima pappersdollar, de mest åtrådda värdepappren i Berlin för tillfället..."

13 kommentarer:

 1. Hm, vilken valör var de där pengarna i? För en fjärdedel av 760 000 000 är ju inte 250... Tyska mark? Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 760 miljoner är i mark och det motsvarade ca tusen dollar under inflationen 1923, så en fjärdedel blir då 250 dollar. :)

   Radera
 2. Den boken har väl "några" sidor. Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 3. Så fint toppbilde du har på bloggen. Takk for smakebit.:)

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Måste nog läsa någon av hans böcker vid tillfälle :)

  SvaraRadera
 5. Tack för en intressant smakbit. Den gjorde mig nyfiken på boken.

  SvaraRadera
 6. Jeg husker fortellinger om da de nesten måtte ha med seg en trillebår med penger for å handle dagligvarer. Det var nødvendig at pengene ble devaluert, men det må ha vært tøft for dem som skulle finne nok penger til vanlige ting! Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
 7. Den här skulle jag vilja läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. flera av Hans Falladas böcker har ju just kommit ut i pocket och jag tänkte läsa någon av dem. tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Jeg tror jeg hadde vært redd om jeg gikk med så mye penger på meg i dagens samfunn, men dette er kanskje en skildring av en tid hvor penger ikke var like mye verdt?

  SvaraRadera