10 februari 2014

Recension - Nordiska väsen av Johan Egerkrans

De går under många namn de osynliga, oknytt, skrömt, de övernaturliga. De antar många former och de lockar, förför och förgör. 

Nordens mörka skogar, djupa sjöar och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. När någon mystiskt försvinner i skogen, när man hör märkliga ljud på vinden, när mjölken surnat över natten är det de övernaturliga som varit framme. Förr i tiden var de en naturlig del av vår värld, ett sätt påminna människor om att ha respekt för naturen. 

En del väsen finner man i hela Europa, som drumliga jättar, mystiska troll, skira älvor och eldsprutande drakar. Andra, som den skönspelande näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingarna, är typiska för norden. De personifierar naturen i all dess nyckfullhet och en del av dem ÄR naturen. 


Omdöme
Den här boken är så otroligt vacker, jag älskar att sitta och bläddra igenom den bara för att kolla på bilderna. Berättelserna, eller vad man ska kalla det, är också bra. jag tycker det är bra att han tar upp både kända och okända väsen och även skriver andra namn på det. Mycket bra bok som jag tror att jag kommer bläddra i många gånger.

Antal sidor: 126
Förlag: B. Wahlströms
Utgivnings år: 2013
Betyg: 5

Köp den här: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar