01 oktober 2013

Recension - Fejk av Sanne Söndergaard

Det här är en bok om vänskap, kärlek och att passa in. 
Siv och Lukas är bästa vänner, de är även homosexuella båda två. För att passa in när de börjar gymnasiet så inleder de ett fejkförhållande med varandra. Men det brister snart då Siv blir kär i Lukas värsta fiende Emma som i sin tur är kär i Nicolai som är kär i Siv, Lukas är också kär i Nicolai.
Berättelsen berättas ur Sivs perspektiv som kämpar med svårigheter i den sociala gemenskapen och sin sexualitet, det verkar inte riktigt som att hon vill erkänna för sig själv att hon är homosexeullLukas däremot är inte den som döjer sin sexuallitet vilket gjort att han har varit mobbad större delen av sitt liv.
Språket är lätt och ungdomligt, mycket slang och "ungdomsuttryckförrekommer vilket är brå då boken riktar sig till ungdomar. Jag tror att många kan känna igensig i språket och även vissa situationer i boken även om man inte är homosexuell så har man säkert drabbats av någon av situationerna. 
Jag lider med Siv som inte vågar vara sig själv för att hon vet att hon kommer bli mobbad om hon är det och blir irriterad på klasskompisarna som bara sitter tysta och ser på när någon blir mobbad. Då det är mycket humor inblandat blir det ändå väldigt lättsamt att läsa om ett så tungt ämne.
Budskapet i boken för mig var att man ska våga vara sig själv och stå för den man är. Det blir bara jobbigt i längden att försöka vara någon man inte är. Den här boken borde läsas i skolorna så ungdomar kanske kan få en anorlunda bild av varandra och visa lite respekt för sina medmänniskor och faktiskt acceptera dem för vilka de är.

Orginaltitel: Proforma
Antal sidor: 190
Förlag: Opal AB
Utgivnings år: 2012
Första meningen: Spontant kan det verka som en ganska dum idé att bli ihop med en bög.
Betyg: 4/5
(Köp den på Bokus eller Adlibris)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar