01 oktober 2013

Recension av: Brobyggarna - Jan Guillou

Männen blev borta på havet. Så var det bara. Det hade hänt förr och det skulle hända igen, ty sådan var kustfolkets lott i livet, på Osterøya som på andra öar och vid andra fjordarDet är första stycket i Jan Guillous nya bokserie.

Boken handlar om tre norska bröders öden. Just i denna första boken är det två av bröderna man får följa genom en stor del av livet som ingenjörer.

De tre bröderna mister sin pappa som är fiskare och får då själva bli lärlingar för att tjäna pengar åt sin mor och familjen. Snart upptäcker man att de tre pojkarna är väldigt duktiga på att bygga saker och de blir skickade till Tyskland för att bli ingenjörer och sedan komma tillbaka och bygga broar till den nya järnvägen som ska byggas i Norge.

Men efter utbildningen är det endast en av bröderna som återvänder till Norge för att betala av skulden, de andra flyr på grund av kärlek. Den ena till Afrika och den andra till England.
Det är bröderna i Norge och Afrika man för följa här.

Under bokens gång får man följa med på brödernas olika resor, upplevelser, motgångar och kärlekshistorier. Den ena tampas med snöstormar och kyla och den andra med lejon och kannibaler.

Boken är skriven på ett väldigt beskrivande sätt och det är mycket detaljer i den. Det är en del svåra ord i den och den är ganska tung att läsa. Jag hade svårt att komma in i den men när jag väl hade kommit in i berättelsen så flöt det på bra.

Det är en bok med lite fakta i men inte så att det blir drygt att läsa. Det är några stora händelser som nämns som första världskriget som drabbar bröderna på lite olika sätt. En intressant och lärorik bok tycker jag att det är.

Gillar man böcker med lite sanning i och är intresserad av järnvägsbygge och krig så tycker jag definitivt att man ska läsa den. Självklart kan man läsa den ändå och tycka att den är bra men eftersom att merparten av boken handlar om just det så är det en fördel om man är intresserad av det.

Betyg: 3/5
Antal sidor: 595
(Köp den här)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar