27 oktober 2017

5 läskiga böcker jag vill läsa

Nu när det närmar sig halloween tänkte jag att jag lista några läskiga/obehagliga böcker som jag vill läsa (de är inte listade i någon speciell ordning).

 1. Det av Stephen King
Den lilla staden Derry i Maine ser ut som den typiska amerikanska småstaden trygg och sömnig med sina villaområden, snabbmatsställen och affärer. Men det är bara på ytan. I kloakerna under staden finns något som ligger på lur och iakttar. Där finns ondskan. Där finns Det.

En gång på femtiotalet samlade ett kompisgäng sina krafter och trotsade Det. Förenade av känslan av att vara misslyckade och utstötta, lyckades de driva ondskan och skräcken tillbaka till de mörka djup där den hör hemma. De lovar sedan varandra att samlas igen om Det någon gång skulle komma tillbaka.

Många år senare, när en serie ohyggliga mord och gåtfulla försvinnanden på nytt skakar Derry, lyfter så Mike Hanlon telefonluren och kallar på sina barndomskamrater. Alla lämnar sina hem och familjer, sina vardagsbestyr och karriärer, för att ännu en gång trotsa skräcken och möta Det.



 2. Hemmet av Mats Strandberg
Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.

På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir allt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika - och sig själva.


 3. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.

Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.


 4. Frankenstein av Mary Shelley
Den unge Victor Frankenstein åker till universitetet i Ingolstadt för att studera. Han fastnar för naturvetenskaperna och framför allt för kemin. En sak intresserar honom särskilt mycket – kroppens uppbyggnad och varifrån livets principer utgår. Frankensteins efterforskningar ger resultat. Han upptäcker vad som kan skänka liv åt döda ting och bestämmer sig för att skapa en egen varelse från död materia. När varelsen han sammanfogat av likdelar från olika människor får liv blir Frankenstein så fylld av avsky över vad han skapat att han flyr hals över huvud. När han kommer tillbaka är varelsen borta. Den har begett sig ut i världen för att på egen hand lära känna människorna och deras vanor. Men varelsens hemska utseende gör att den möts med hat och rädslor vart än den vänder sig. Monstrets sökande efter kärlek vänds till ett brinnande hämndbegär, mot mänskligheten och mot sin skapare.


 5. Kvinnan i svart av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till Eel Marsh House för att gå på mrs Alice Drablows begravning och samtidigt reda ut hennes affärer.

Arthur förväntar sig en rad rutinmässiga formaliteter, men dras i stället in i en virvel av mardrömslika händelser och hemligheter: den gungande stolen i den övergivna barnkammaren, det kusliga ljudet av en hästvagn om natten, ett barns skrik i dimman, och otäckast av allt - och för Kripps också det mest tragiska - Kvinnan i svart.

1 kommentar: