10 mars 2017

Recension - Nattsländan av Katerina Janouch


När Cecilia vaknar upp på sjukhuset efter att ha drabbats av en mindre hjärtinfarkt, vet hon med isande visshet att hennes liv måste förändras. Det handlar om henne själv, inser hon, om hennes känslor och hennes hälsa. Att gå vidare i äktenskapet framstår som en omöjlighet och trots att drömmen om en familj som håller ihop livet ut går i kras, finns inga andra alternativ.

Men även Cecilias syster Susannas liv genomgår dramatiska förändringar. Systrarna svetsas därigenom samman mer än någonsin. Susanna visar oväntad handlingskraft trots att hon ställs inför sitt livs tuffaste utmaning. Samtidigt som Cecilia kämpar med att komma på fötter och hitta ny balans i livet försöker hon komma tillbaka i sin yrkesroll. Men hon blir ifrågasatt från flera olika håll, och mest ont gör det när hennes egen son vänder sig från henne. Att en mamma vill gå sin egen väg är inte alltid lätt, men måste man verkligen välja?

När Cecilia framåt sommaren återgår till sitt arbete på förlossningskliniken drabbas hennes avdelning av ett hårt slag. Chefsbarnmorskan Tatiana försvinner spårlöst. Och trots att Cecilia verkligen borde lämna ärendet åt polisen, kan hon inte låta bli att engagera sig. Långsamt går sanningen upp för henne och den är mer skrämmande än någon kunnat tro.

Omdöme
Det här var verkligen en bok i min smak. Den innehåller en bra blandning mellan relationer och brott.
Detta är dock bok nummer sex i serien om Cecilia Lund och jag har inte läst de tidigare böckerna men jag tyckte inte att det var så svårt att hänga med i boken ändå. Jag kommer definitivt att läsa resten av böckerna i den här serien.
Boken innehåller många starka kvinnor och relationerna i boken känns äkta, den tar upp relationsproblem som inte känns allt för främmande.
Språket i boken är bra och boken flyter på väldigt bra även om den inte är fullspäckad med spänning utan fokuserar mer på relationerna mellan karaktärerna, mysterierna känns mer som ett extra tillägg.
Mysterielösningen är väldigt bra invävt i berättelsen, det känns inte konstigt när Cecilia som inte är polis börjar lösa mysterier, ibland när böcker handlar om icke poliser som löser brott känns det bara konstigt då de agerar på ett sätt som inte känns realistiskt men det gjorde det inte i den här boken, då hon aldrig riktigt agerade som polis.

Antal sidor: 458
Förlag: Piratförlaget (rec.ex.)
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Handen som höll för hennes mun var grov och luktade illa.
Betyg: 4

Köp den här: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar