01 oktober 2013

Recension - Världskrig Z av Max Brooks

"För bara tio år sedan var Zombiekriget nära att utplåna mänskligheten.
En namnlös författare, driven av behovet att bevara de överlevandes erfarenheter från de apokalyptiska åren, bestämmer sig för att resa över USA och världen - till städer som en gång myllrat av upp till trettio miljoner invånare, såväl som till jordens mest avlägsna och ogästvänliga hörn.
Världskrig Z består av hans intervjuer med de människor han möter: smugglareregeringstjänstemän och militärer som varit aktivt involverade i kampen, men också vanliga civila vars enda gemensamma nämnare är att de en gång stått ansikta mot ansikte med den här tidens levande - eller snarare odöda - helvete.
Vittnesmålen sträcker sig från den nu ökända byn Nya Dachang i Förenade Kinesiska Federationen, där pandemin tog sin början med tolvårige "Patient Noll", via de namnlösa skogar i norr där otaliga människor sökte temporär tillflykt i kylan, till ett Sydafrika där Redekerplanen ingav mänskligheten hopp - till ett outsägligt pris.
Världskrig Z ger en fängslande inblick i Zombiekrigets sociala och politiska sammanhang, men framför allt ställs vi inför den konkreta mänskliga dimensionen av dessa epokgörande händelser - en global erfarenhet fångad i en kör av röster, i deras ohyggliga men samtidigt oumbärliga berättelser."
Omdöme
Boken är väldigt välskriven och detaljerad. Det känns som att läsa en fakta bok om något som faktiskt har hänt. Allting är så utförligt beskrivet och väl genomtänkt så att det känns verkligt. Även om det blev lite tråkigt och svår läst ibland med all information som förmedlades.
Det känns nästan som att läsa fakta bok om ett historiskt krig och jag rycktes aldrig riktigt med helt i historien. Varje kapitel handlade om något nytt och man var på ett helt annat ställe vilket gjorde att det inte kändes som en historia utan flera så det blev lite som att börja om för varje kapitel, fast alla innehöll den gemensamma fienden de odöda eller levande döda. 
Brooks har lyckats med att skapa olika röster åt alla som intervjuas vilket ger det en ännu trovärdigare känsla som gör att man måste påminna sig om att det faktiskt bara är fantasi, att det inte är ett verkligt krig.
Jag hade svårt för att komma in i berättelsen men jag tycker verkligen att den är läsvärd
Original titel: Wold War Z
Antal sidor: 417
Förlag: Modernista Stockholm
Utgivnings år: 2011
Första meningen: "Det finns många namn på det som hände "Krisen", "De mörka åren", "Den vandrande pesten", eller nyare och mer "hippa" benämningar som "Världskrig Z" eller "Första Z-kriget".
Betyg: 4
Köp den här (pocket): AdlibrisBokusBookdepository (engelska)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar